lauantai 12. helmikuuta 2011

Suomen ensimmäiset viskifestivaalit Uisge 2011 Espoon Gallows Birdissä

Kiitos Gallows Bird!

Osallistuin eilen Gallows Birdissä järjestettyihin viskifestivaaleihin. Paikalla oli useita näytteilleasettajia ja yli 100 viskimerkkiä Lahtelaisesta supisuomalaisesta Teerenpelin viskistä moniin ulkomaisiin merkkeihin.

http://www.gallowsbird.fi/uisge2011.htm

Tapahtuma oli todella upea! Oikea viskiharrastajan unelma. Homma toimi niin, että panttia vastaan (3€) sai käyttöönsä lasin, ja tiskiltä ostettiin viskilipukkeita (5kpl/5€ nipuissa). Viskimaistiaiset maksoivat sitten merkistä ja laadusta riippuen 1-5 lipuketta (1-5€) per 1 cl.

Itse kokeilin seuraavia:
-Teerenpeli 8yo 43%
-Laphroaig 18yo 48%
-Ardbeg Uigeadail 54,2%
-Ardbeg Corryvreckan 57,1%
-Ardbeg Supernova 60,1%
-Jura Prophecy 46%
-Longrow 10yo, Springbank Distillery 46%
-Talisker Distiller's Edition 1993 43%
-Big Smoke Blended Islay Malt 40% (piti käyttää viimeinen lipuke "johonkin")



Oli todella upeaa että oli mahdollisuus tutustua ja vertailla perusviskejä kalliimpia tuotteita edulliseen hintaan. Vielä jäi lukuisat viskit maistamatta, ehkä erityisesti olisin vielä halunnut maistaa Port Ellen 27yo 6th Annual Release 2006 54,2% -viskiä (5 lipuketta). Joku ohimennen mainitsi, että kannattaa maistaa kun melkein ilmaiseksi saa.. No jääpä jotain ensikertaan jos ja kun (toivottavasti) tästä tulee vuosittainen perinnetapahtuma! Ainakin jos katsoo tapahtuman kävijämäärää (tupa täysi, ulkona jono..) niin todellakin vastaaville tilaisuuksille on kysyntää!

Lopuksi parit viskiarviot. Esim. Ardbegin osaston maistelin kokonaisuudessaan läpi, koska halusin löytää niistä oman suosikkini.

Teerenpeli 8yo: Jo huomattavasti parempi kuin 6yo. Vaatii vielä pari vuotta kypsyttelyä, mutta hyvä tuosta tulee..

Laphroaig 18yo: Tuhkansavuinen (kuiva), ei makea. 8-

Ardbeg Uigeadail: Pehmeänmakoisa turpeensavuinen herkku. 9,5 (uusi suosikkini). Verrattuna Lappariin tykkäsin erityisesti hieman makeasta alkumausta, joka puuttui kokonaan Laphroaigista.

Ardbeg Corryvreckan ja Supernova: Varsinkin Supernova oli vähän liian polttava. Ei niin nautinnollinen kuin pehmeämpi Uigeadail. Corryvreckan ei myöskään ollut mielestäni yhtä hyvä kuin Uigeadail.

Longrow 10yo: Savuisa, turpeisa, nuorehko, terävähkö, lyhyt, kapea, vetehinen. Ehkä vähän liian "mauton" minun makuuni.

Talisker Dist.Ed.1993: ok, ei mitenkään makea, ei erityisen ihmeellinen. 7,5.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti